Čekanka salátová

HOBBY, zelenina - Čekanka salátová, 4800 (Cichorium intybus L.)

Čekanka salátová puková je vynikající, dieteticky hodnotná zelenina pro konzum rychlených puků v zimním období. Vyséváme v květnu do hluboko propracované půdy s pH minimálně 5,5. Rozteč řádků volíme od 30 do 50 cm. Po vzejití vyjednotíme na 10 – 15 cm. Kořeny sklízíme v září až v říjnu, když dosáhnou síly 3,5 – 4,5 cm. Z 1 m² sklidíme cca 2,5 kg kořenů. Po seříznutí listů na 2 – 3 cm skladujeme kořeny až do rychlení při teplotě 1 – 2 °C a vysoké vzdušné vlhkosti. Rychlíme v nádobách s pískem nebo v hydroponii, v temných prostorách nebo se zakrytím černou folií.

Čekanka salátová hlávková – pro pěstování hlávkové čekanky jsou vhodné všechny typy půd v dobré kondici. Méně vhodné jsou přehnojené půdy. Optimální denní teplota pro její pěstování je okolo 25 °C,noční teploty se smí pohybovat v rozmezí 8 – 15 °C, teploty pod 8 °C mohou způsobit zastavení růstu a vývoje. Aby se zastavilo vybíhání do květu, je třeba zajistit teplotu po celou dobu předpěstování min. 20 °C a rané kultury před výsadbou neotužovat. Dále je třeba vyloučit další stresové situace během vegetace, které mohou být příčinou vybíhání, např. vysoké teploty, nedostatek vláhy. K dosažení tmavě červené barvy a dobře utvářených hlávek je nutný rozdíl mezi denní a noční teplotou 8 – 10 °C.

více informací méně informací

Čekanka salátová / Čakanka obyčajná Cichorium intybus L. Přehled termínu výsevů, výsadby a sklizně

    I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
DI BRUXELLES výsev xxx xxx
sklizeň ooo oo
rychlení xxx xxx xxx xxx

Agrotechnické informace

hnojení N 80 kg N/ha
P 100 kg P2O5/ha
K 100 – 150 kg K2O/ha
HTS 1,3 - 1,5 g
v 1g 600 - 700 semen

více informací méně informací

Hledat / vybrat produkt

Zobrazení všech 3 výsledků