Brokolice

semo Personál položil(a) se před 15 roky

Rád bych věděl zda je pravdivé tvrzení, že brokolice je jako potravina takz. tukožrout. Myslím tím že pomáhá při dietě obézním lidem. Jestli je tomu tak, prosím o radu jak brokolici nejlépe tepelně upravit. Děkuji Svoboda

Odpověď
semo Personál odpověděl(a) před 15 roky

Brokolice je právem považována za jednu z nejhodnotnějších zelenin, díky vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek. obsah vitamínu C je 850 – 1 350 mg, E 8 – 16 mg, B1 0,9, B2 2,3 mg * 1 000 g-1 čerstvé hmoty. Ca 1 100, P 80, Fe 13, Na 130, K 4 640, Mg 240, S 1350 mg * 1 000 g -1 čerstvé hmoty. Obsah sušiny 8,6 – 10,8 %, bílkovin 4,4 %, cukru 3,0 %, vlákniny 2,8 %, popelovin 1,1 %. Brokolice obsahuje v nejvyšší koncentraci ve všech brukvovitých látku sulforafan, brzdící rakovinné bujení. Glukosinuláty obsažené v brokolici vyvolávají destrukci rakovinových buněk. Vstřebávání vápníku z brokolice je až 50 %, uvádí se protisklerotické účinky, pozitivní vliv na dvanácterníkové vředy. Tepelné zpracování je podobné jako u květáku, tedy na mozeček s vejci, smažení v trojobalu a podobně. Velmi zajímavá úprava je pouze spaření vodou a podávání se sýrovou omáčkou.

Facebooktwitter