Rád bych věděl zda je pravdivé tvrzení, že brokolice je jako potravina takz. tukožrout. Myslím tím že pomáhá při dietě obézním lidem. Jestli je tomu tak, prosím o radu jak brokolici nejlépe tepelně upravit. Děkuji Svoboda
Brokolice je právem považována za jednu z nejhodnotnějších zelenin, díky vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek. obsah vitamínu C je 850 – 1 350 mg, E 8 – 16 mg, B1 0,9, B2 2,3 mg * 1 000 g-1 čerstvé hmoty. Ca 1 100, P 80, Fe 13, Na 130, K 4 640, Mg 240, S 1350 mg * 1 000 g -1 čerstvé hmoty. Obsah sušiny 8,6 – 10,8 %, bílkovin 4,4 %, cukru 3,0 %, vlákniny 2,8 %, popelovin 1,1 %. Brokolice obsahuje v nejvyšší koncentraci ve všech brukvovitých látku sulforafan, brzdící rakovinné bujení. Glukosinuláty obsažené v brokolici vyvolávají destrukci rakovinových buněk. Vstřebávání vápníku z brokolice je až 50 %, uvádí se protisklerotické účinky, pozitivní vliv na dvanácterníkové vředy. Tepelné zpracování je podobné jako u květáku, tedy na mozeček s vejci, smažení v trojobalu a podobně. Velmi zajímavá úprava je pouze spaření vodou a podávání se sýrovou omáčkou.