Jsou plody fazolu šarlatového jedlé?

PoradnaKategorie dotazu: HOBBY TRHJsou plody fazolu šarlatového jedlé?
Anonymní položil(a) se před 2 roky

Dobrý den, jsou plody fazolu šarlatového červenobílého normálně jedlé, nebo se jedná pouze o okrasnou popínavou letničku? Děkuji. Dvořáková

Odpověď
Jan Prášil Personál odpověděl(a) před 2 roky

Fazol šarlatový je nejčastěji pěstován jako ozdobná letnička používána k rychlému a dočasnému popnutí různých konstrukcí, mříží, stěn i zakrytí neestetických zákoutí. Pro prodloužení doby kvetení je nutno otrhávat zrající lusky. Při dostatečně velké nádobě i péči může růst i na balkoně. Fazol šarlatový je ale podobně jako jiné luskoviny významnou potravinou.  Semena obsahují více jak dvojnásobné množství bílkovin než obiloviny.Velmi mladé lusky, ještě bez semen, se také dají použít jako přílohová zelenina a o něco starší lusky, s již počínajícími semeny, se sterilizují a používají jako tzv. zelené fazole na omáčky i saláty. Jeho pěstování je ve srovnání s fazolem obecným složitější, má větší prostorové nároky a je náročnější na práci  – sklízí se průběžně, celkově však dává větší úrodu. Lusky a zralá i nezralá semena fazolu šarlatového, podobně jako fazolu obecného, se nemají jíst syrová. Obsahují mírně toxickou bílkovinu phaseolin, kterou si rostlina vytváří na ochranu proti škůdcům. U citlivých lidí může po požití vyvolat nevolnost, zvrácení, průjem nebo zažívací potíže. Tepelnou úpravou se její škodlivé účinky eliminují.
 

Facebooktwitter