Mochyně peruánská – sklizeň

PoradnaKategorie dotazu: HOBBY TRHMochyně peruánská – sklizeň
semo Personál položil(a) se před 6 roky

Dobrý den, pustil jsem se do pěstování mochyně peruánské třešeň Inka. Velice mě překvapila velikost plodů, které nyní, ještě v zeleném stavu, předčí velikost rajčat Bejbíno, čili jsou tak 2x větší, než jsem čekal. Rád bych se ale zeptal, kdy je nejlepší plody sklízet. U jednoho jsem zaregistroval puklou špičku zaschlého kalichu, plod ale moc chutný nevypadal (možná byl jen poškozen a zaschl, nyní nejsem schopný posoudit). Lze plody konzumovat okamžitě po sklizni, nebo by se měly nechat dojít?

Odpověď
semo Personál odpověděl(a) před 6 roky

Dobrý den, omylem se stalo, že jsme obdrželi od dodavatele z Asie místo Physalis peruviana osivo jiné mochyně. Jde o tomatillo – Physalis philadelphica. Bohužel v osivu není možné tyto dva druhy rozlišit. Máme rostliny ve vegetačních pokusech a vykazují stejnou charakteristiku, jako uvádíte. Tomatillo je tradiční mochyně používaná v Mexiku na přípravu salsy- omáčky k masům. Plod tortilla je větší než u klasické u nás pěstované mochyně, odrůda až 6 cm v průměru. Není tak sladký a má jemnou aromu po solaninu. Připravuje se spíše „na slano“ do salátů a omáček. Rostlina je mohutná a dobře plodí. Omlouvám se, poslali bychom vám náhradní osivo, nemáme ale klasickou mochyni na skladě. Věřím, že budete i s tomatillem spokojen a že rozšíří vaše zahrádkářské obzory.

Facebooktwitter