Prosím o vysvětlení rozdílu pojmů u paprik, např. Dráky F1, „plody v technologické zralosti světle zelené barvy, v botanické zralosti červené“. Kdy se tyto papriky sklízí a k jakému využití? Děkuji
Vážený pane Miko,
paprika zraje z technické do botanické zralosti. V technické zralosti jsou plody již zralé pro lidskou konzumaci. Příkladem plodiny sklízené v technické zralosti je zahradní hrách konzumovaný v zeleném stavu.
Proti tomu botanická zralost znamená, že plody jsou již plně vyzrálé, vybarvené a po sklizni je z nich osivo klíčivé. Papriky se většinou mohou konzumovat v obou zralostech – některé jsou ale vhodnější pro konzumaci v technické (např. smetanové jehlance typu AMY) a jiné v botanické zralosti (např. kapie typu RAFAELA F1). Vhodnost sklizně u jednotlivých odrůd paprik je uvedena v našem PROFI katalogu na stranách 38-43. Konkrétně DRÁKY F1 lze konzumovat v obou zralostech – je velmi vhodná pro konzumaci “ na zeleno“ v technické a o něco méně vhodná pro konzumaci v botanické zralosti jako červená paprika.