DOBRÝ DEN. TYKEV GOLIÁŠ JE VÝBORNÁ NA KOMPOT, ALE JEJÍ VÁHA JE NĚKDY PROBLÉM. ČLOVĚK JÍ NĚKDY ANI NESPOTŘEBUJE. NEVYŠLECHTILI BYSTE NĚJAKOU NOVOU ODRŮDU, TAK DO 10-15 KG, KTERÁ BY MĚLA KOMPOTOVOU DUŽNINU JAKO GOLIÁŠ. OSTATNÍ DRUHY TAKÉ POUŽÍVÁME NA KOKPOT, ALE HODNĚ SE DUŽINA PŘI VAŘENÍ ROZPADÁ. JEDINÝ GOLIÁŠ SE NEROZPADÁ. MYSLÍME SI, ŽE JEDNA ODRŮDA NA KOMPOT NENÍ DOSTAČUJÍCÍ. CHTĚLO BY TO VÍCE DRUHŮ. PROSÍME O ODPOVĚD‘. H. ŠMÍDOVÁ.
Vážená paní, pro zpracování zavařováním je opravdu nejvhodnější odrůda Goliáš, která byla speciálně k tomuto účelu vyšlechtěna. Ostatní odrůdy se při zavařování rozvařují. Její výhodou, kromě kvality dužniny je její síla, nevýhodou pak právě vyšší hmotnost. Požadavek na tykev určenou k zavařování menší hmotnosti zatím nenastal, jste první. Můžeme se tímto podnětem zabývat, ale bude to vždy na úkor síly dužniny, které by při hmotnosti okolo 10 kg poměrně tenká, maximálně 10 cm.