V jaké fázi rostlin správně jarovizovat kedlubny a košťáloviny?

PoradnaKategorie dotazu: PROFI TRHV jaké fázi rostlin správně jarovizovat kedlubny a košťáloviny?
Jana Špačková položil(a) se před 2 měsíci

Dobrý den.
V literatuře jsem vyčetla, že kedlubny a košťáloviny se mají jarovizovat, ale nevím přesně v jaké fázi rostlin? Ihned po vyklíčení, až budou rostliny trochu větší nebo až po přepíchání a vytvoření pravého listu? Činíme tak po přepíchání a při prvním pravém listu, ale rostliny se klátí, a připadají mi vytáhlé, i když jsou v chladnějším skleníku.
Předem děkuji za odpověď.

Odpověď
mazalova Personál odpověděl(a) před 2 měsíci

Jarovizace je proces, který působením nízkých teplot připravuje rostliny pro přechod ke kvetení. Vývojová fáze rostliny, délka působení a potřebná teplota je individuální pro každý druh i odrůdu.
Obecně vystavování rostliny nižším teplotám u kedluben převážně rostlinkám škodí a je nežádoucí. Vystavení nižší teploty u mladých rostlinek květáku, brokolice, například 2 chladnější noci během jara či podzimu, pomůže nabudit tvorbu růžice.
Jarovizace se běžně spíše provádí u cibulí cibulovin- kdy rostlina přechází dříve z růstové fáze do fáze reprodukční- rostliny (např. tulipán, narcis) kvetou i v jiné období než na jaře. Dále ji provádíme u ozimých obilovin ve fázi bobtnání semene. Jarovizaci můžeme také provádět ve fázi mladých rostlin(např. u cukrovky). U kedluben či košťálovin proces jarovizace při běžném pěstování neprovádíme.

Facebooktwitter