zralost hokkaido dýní – Amoro a Solor

PoradnaKategorie dotazu: HOBBY TRHzralost hokkaido dýní – Amoro a Solor
Anonymní položil(a) se před 2 měsíci

Dobrý den, zatím nikdy se u nás dýním nedařilo tak, jako letos, takže jsme nikdy neřešili problém s rozeznáním sklizňové zralosti a všechny plody sklízeli až před příchodem mrazů. Jenže letos se odrůdám Amoro a Solor daří tolik, že už před několika týdny narostly plody do své finální velikosti, teď mají už jasně žlutou stopku a oranžovou barvu, že uvažuju o jejich sklizni. Jak poznat zralost dýní, když je teprve červenec? A co způsobí předčasná sklizeň (předpokládám, že sníží schopnost skladování) Děkuji za radu.

Odpověď
makovcova.ml Personál odpověděl(a) před 2 měsíci

Dobrý den, Hokkaido sklízíme až má plod tvrdou slupku a červenooranžové vybarvení. Tykve pro skladování jsou zralé tehdy, až jsou jejich stopky uschlé a dřevnaté. Plody určené na skladování nesmí být poškozené. Předčasná sklizeň, jak píšete zkrátí délku doby skladování. Tykve skladujeme v teplém (12°C – 22°C) a suchém místě. Vlhký a chladný sklep není pro skladování Hokkaida vhodný. Pro zajištění plodů tykve Hokkaido pro dlouhodobější skladování doporučujeme sklidit na přímý konzum první plod. Na rostlině nechat další dva plně vyzrát a sklidit je až co nejpozději před zámrazem. Tímto opatřením si zajistíme plně vyzrálé plody vhodné pro dlouhodobější skladování.

Facebooktwitter